New Homes Berceni

am strâns 23163 lei din 25000 lei
1. Alege suma pe care vrei să o donezi
lei
2. Introdu datele tale

În comuna Berceni și în satul Moara Nouă din județul Prahova, există două comunități vulnerabile, afectate puternic de nivelul de trai scăzut, de lipsa locurilor de muncă și a infrastructurii. Familiile pentru care construim locuințe pe șantierul din Berceni beneficiază de venituri reduse și se află în imposibilitatea de a-și îmbunătății condițiile de trai. Locuiesc în case vechi, supraaglomerate, aflate într-un stadiu avansat de degradare și care necesită reparații urgente. Casele nu sunt racordate la rețeaua de canalizare și gaze, baia se află în curte, iar pe timp de iarna, familiile sunt împovărate de costurile pentru încălzirea casei cu lemne.

Pentru cine construim 4 familii cu venituri reduse din județul Prahova.

Cum ne-au ajutat donațiile strânse până acum?

În perioada imediat următoare, ne propunem să realizăm scara pentru accesul la etaj, cât și montarea tâmplăriei interioare și a pardoselii.

Susținerea voluntarilor rămâne în continuare vitală pentru finalizarea proiectului. Tocmai de aceea, vă mulțumim pentru înscrierea ca voluntari virtuali și contăm pe sprijinul vostru în continuare!



Poveștile familiilor

Familia Bucur

Când am intrat pe poarta familiei Bucur, domnul Vasile (46 ani) ne aștepta în pragul casei. Soția lui, Mihaela (42 ani), ne-a întâmpinat în holul de la intrare. Își frământa mâinile și mai lua câte un obiect să îl pună la locul lui. Își dorea să găsim casa ordonată.

În prima cameră, pe pat, fetița lor de doar 1 an și 10 luni dormea profund. Este singurul copil al familiei, iar mama ne mărturisește că până la vârsta aceasta, a crescut mai mult în salonul Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia din București. Deși a născut un copil sănătos, așa cum au asigurat-o medicii, Mihaela și-a dat seama că ceva nu este în regulă când a ținut-o pentru prima dată în brațe. Când au ajuns acasă, frica i s-a adeverit. Fetița a început să aibă crize de epilepsie, unele ținând chiar mai mult de 5 minute. În timp ce le ascultam povestea, tatăl scoate o cutie plină de medicamente și ne spune că acelea nu sunt toate. Nu te gândești niciodată că un corp atât de mic, poate primi atât de multe medicamente.

Casa în care locuiesc în prezent a fost a bunicilor din partea soțului și o împart și cu unchiul acestuia. Spațiul de care dispun este foarte mic, fiind format doar dintr-un dormitor, un hol îngust și o încăpere în care sunt depozitate diverse obiecte. Acolo sunt nevoiți să își și gătească. În camera unde dorm cei doi părinți și copilul, pereții sunt deteriorați, pătrunși de umeazeală și mucegai. Toaleta este în curte, iar pentru a-i face baie fetiței, încălzesc apa la aragazul pe butelie. Casa nu este racordată la rețeaua de canalizare și nici la gaze.

Deși locuința se află într-un stadiu avansat de degradare și necesită reparații urgente, cei doi părinți nu au reușit să facă până acum nicio îmbunătățire. În fiecare lună, aproape toți banii se duc pe tratamentul și investigațiile fiicei lor. Iarna rămâne cea mai grea perioadă din an, deoarece trebuie să cumpere lemne pentru a putea încălzi casa, lemne care sunt foarte costisitoare.

Familia Bucur nu a avut niciodată un loc pe care să îl numească acasă. La plecare, ne-au mărturisit că pentru ei, acasă ar însemna un loc unde își vor putea îngriji cum trebuie copilul. O casă simplă, îngrijită, cu baie și bucătărie.

Famila Sandu

Ajunși în curtea familiei Sandu, la capătul unei alei înconjurate de viță de vie, am zărit o casă mică și bătrânească. În fața casei ne aștepta întreaga familie, iar mai târziu am aflat că locuința cea mică ține loc de adăpost pentru toți cei 7 membri.

Sandu Constantin (52 ani) locuiește împreună cu soția lui Mariana (48 ani) și fiica lor Mădălina (13 ani) în două camere foarte mici și un hol de trecere în care au improvizat și o bucătărie. În spațiul rămas liber din casă, mai locuiește fiul lor cel mare împreună cu familia lui (soția și fiica) și bunica.

Mădălina doarme în aceeași încăpere cu părinții ei. Ea și mama ei dorm în pat, iar tatăl pe un fotoliu extensibil. Spațiul este atât de mic, că vara aerul devine irespirabil. Lumină naturală este atât cât poate pătrunde printr-o fereastră îngustă.

Din cauza anilor petrecuți la un loc de muncă în care mediul era toxic, tatăl se confruntă acum cu mai multe probleme de sănătate. Suferă de astm, silicoză și hipoacuzie, iar spațiul foarte mic din camera în care se odihnește îi provoacă crize astmatice. Vara, pentru a nu le mai deranja somnul soției și fiicei lui, doarme într-un pat improvizat în curte, unde poate respira mai bine. Însă nici în celelalte anotimpuri tatăl nu are parte de un somn mai odihnitor. Un perete al camerei este în permanență umed, ceea ce duce la formarea mucegaiului și inevitabil la accentuarea tusei și a senzației de sufocare.

Mădălina este elevă în clasa a 7-a, iar pentru că nu avea un birou unde să își poată rezolva temele, tatăl ei a improvizat unul în camera de depozitare. Când se întoarce de la școală, Mădălina își rezolvă temele la lumina unui bec suspendat deasupra biroului, pentru că în cameră nu există lumină naturală. Ne-a mărturisit timidă că cel mai mult își dorește o cameră a ei cu ferestre mari, unde să își poată invita colegele de școală pentru a-și face temele și pentru a se juca împreună.

Casa nu este racordată la rețeaua de canalizare și nici la gaze, toaleta este în curte, iar pe timpul iernii familia este împovărată de costurile pentru încălzirea casei. În serile reci de iarnă, familia Sandu trebuie să mențină 3 focuri aprinse în casă, iar lemnele sunt costisitoare.

Pentru cele doua familii, mutarea într-o casă nouă va însemna mărirea spațiului în care locuiesc. În cele două camere ocupate acum în casa bătrânească de familia Sandu, fiul lor cel mare își dorește să amenajeze o baie și o bucătărie, pentru a-și îmbunătăți condițiile de locuit.

Familia Ioniță

Ioniță Oana (31 ani) este o mamă tânără care își crește singură cele două fiice. Alexandra (14 ani) și Flavia (9 ani) au ieșit timide din casă să ne întâmpine și s-au lipit imediat de mama lor. Mâinile lor au fost tot timpul împreunate cât timp au povestit cu noi.

Oana și fiicele ei locuiesc în 4 camere pe care le împart cu mama, bunica și fratele mai mic. În urmă cu 8 ani, Oana și tatăl Alexandrei și al Flaviei au divorțat, iar de atunci creșterea fetelor a rămas doar în grija ei. Tatăl nu le susține financiar, nu le plătește pensie alimentară și vorbește foarte rar cu ele la telefon.

Din cauza spațiului foarte mic din casă, Alexandra și Flavia dorm cu mama lor în aceeași cameră. De când au crescut, simt lipsa spațiului personal și a unui birou individual unde să își facă temele, pe care acum le rezolvă la masa din bucătărie. Școala este foarte importantă pentru ele, astfel că dedică mult timp învățatului. În restul timpului, Alexandra face prăjituri sau merge la repetiții pentru că este în echipa de teatru a școlii, iar Flavia are grijă de păsările din curte sau își pune îndemnânarea la încercare cu diverse lucruri prin casă.

Casa în care locuiesc este foarte veche, nu este izolată și necesită reparații. În ultimii ani, au reușit din spațiul pe care îl au să amenajeze o baie și o bucătărie în interiorul casei. Casa nu este racordată la rețeaua de canalizare și nici la gaze, iar pe timpul iernii Oana se descurcă și mai greu cu banii, pentru că trebuie să cumpere lemne pentru sobă.

Oana ne-a mărturisit că atunci când merge pe șantier să ajute la construirea casei, se gândește cum va arăta locuința lor. Își imaginează o casă simplă și frumoasă, unde fiicele ei vor avea o cameră a lor cu două birouri la fereastră.

23,163 lei

strânși până acum

23 de voluntari

Susțin acest proiect

Zeina Hamdy

am strâns 0 lei din 500 lei

diana elenes

am strâns 0 lei din 500 lei

Peter Wingquist

am strâns 0 lei din 500 lei

Gabriela Iosifescu

am strâns 0 lei din 500 lei

Tatiana ISTRATE

am strâns 30 lei din 500 lei

Mioara Hațegan

am strâns 0 lei din 500 lei

Sabina Cornovac

am strâns 0 lei din 500 lei

Oana Gorgon

am strâns 1000 lei din 1000 lei

Theodor Ilie

am strâns 0 lei din 500 lei

Roxana Ciuhulescu

am strâns 910 lei din 2000 lei

Flavia Sipos

am strâns 0 lei din 500 lei

Simona Maria

am strâns 0 lei din 500 lei

Ioana Dărăban

am strâns 830 lei din 500 lei

Shelia Bunton

am strâns 500 lei din 500 lei

Stela Rusu-Anghel

am strâns 160 lei din 500 lei

Tricia Vos

am strâns 711 lei din 1000 lei

Roberto Patrascoiu

am strâns 150 lei din 800 lei

Claudia Munteanu

am strâns 2451 lei din 2020 lei

Mădălina Catrina

am strâns 30 lei din 500 lei

Tom Geary

am strâns 5000 lei din 5000 lei

Paul Petrea

am strâns 0 lei din 500 lei

Adriana Ciotau

am strâns 450 lei din 500 lei

Tina C

am strâns 10311 lei din 10000 lei